Kapten Rain Uusküla
Kapten Rain Uusküla EGCC Cross Country 2023 võistlustules
Foto: Ivo Kraus

Laupäeval, 14. oktoobril toimunud Estonian Golf & Country Clubi 2023. hooaja lõpupeol võttis Rain Uusküla kokku kolm hooaega kaptenina ja tutvustas oma järeltulijat.

“Tänast kõnet ette valmistades kerisin ajajoonel tagasi 2021. aasta maisse, kui tegime minu kapteni ametiaja alguses Hannoga podcast’i. Kuulasin selle veel korra läbi, et mida siis kokku lubasin ja millised eesmärgid seadsin:

  • Sportliku poole arendamine klubis: võistlusjuhendid, formaadid, medalid, edetabelid, reiting, võitjate tähtsustamine, alati parima scratch’i auhind jpm.
  • Projekt nimega „tiim EGCC“: seadsin eesmärgiks olla Eesti edukaim klubi Eesti klubidevahelistel meistrivõistlustel.
  • Golfiklubi sotsiaalsus: soovisin, et inimesed veedaksid klubis rohkem aega.

Võistlused

EGCC Captain’s Challenge 2023 ainulaadse disainiga medalid ja väärika ajalooga karikad
Foto: Ivo Kraus

2023. aasta sügisel viimasele kolmele aastale tagasi vaadates võin tulemusega küll rahul olla. Ma arvan, et EGCC võistlused, mis on meil kalendris, on kõik huvitavad. Need on erinevate formaatidega, kus on nii sporti kui ka fun’i. On ka väga unikaalseid võistlusi nagu golfimaraton, EGCC Trophy (27 rada) ja Estonian Rumble.

On tõsised spordivõistluseid nagu Anniversary ja klubi meistrivõistlused löögimängus, mis ainukesena Eestis toimuvad kahel väljakul. Samuti rajamängu meistrivõistlused, mida on veel natuke vaja aja osas tuunida. 2024. aastal võiksid need toimuda mõned nädalad enne Eesti rajamängu meistrivõistlusi.

Tiim EGCC

Tiim EGCC projekti taust oli see, et EGCC ei olnud ammu klubidevahelistel meistrivõistlustel olnud edukas. Ja, nagu spordis ikka, on väljakutseid vaja, mistõttu sai see projekt ka enim aega ja ressursse.

Sotsiaalsus

Eesmärk oli ise ja oma restoraniga olla selles valdkonnas teerajajaks. Golf on sotsiaalne sport, mis ei saa 18. rajaga läbi. Pärast mängu tehakse väike istumine kas restoranis või saunalaval ning arutatakse kõik rajad veelkord läbi. Sellest tuli ka idee teha klubihoone kolmandale korrusele Captain’s Lounge, mis on n-ö vaiksem ruum Jõelähtme Da Vinci Golfirestorani sees, et kõigil oleks mugav klubimajas olla.

Mulle on jäänud mulje, et tervikuna on see õnnestunud ja mängijad on leidnud hea põhjuse, miks klubis rohkem aega veeta. Üks asi, millega mina seda mõõdan, on mänguringide arv võrreldes restorani klientide arvuga. Viimased kolm aastat oleme selles mõttes klubist paremad olnud, mis on selge signaal, et inimestevaheline sotsiaalsus klubis on suurenenud ja kohe pärast mängu ei joosta klubist minema.

Kapteni nõukogu

Tiim EGCC emotsioonid Saaremaal 2022. aasta klubidevahelistel meistrivõistlustel pärast Ruut Kangusti võiduputti
Foto: Allan Mehik (EGL)

„Kui tahad 100 meetrit joosta, jookse üksi, aga kui tahad maratoni joosta, siis on vaja selleks tiimi“. Kuna kindlasti ei ole ma kõikides valdkondades tark, tubli ja osav, siis panin endale kokku nõukogu, kellega koos erinevaid küsimusi ja mõtteid arutada, et püstitatud eesmärgid täidetud saaks.

Me ei saanud väga tihti kokku, kuna selleks puudus otsene vajadus, aga otsused ja arutelud olid vajadusel kiired ja efektiivsed. Siinkohal tänan liikmeid: Anneli Esken, Hanno Kross, Taavi Truusa ja Peep Tammemäe. Kahel esimesel aastal olid abiks ka Andres Soo ja Enrico Villo. Teie mõtted, arvamused, ettepanekud olid mulle vajalikud ja usun, et see andis ka hea koondtulemuse!

Eraldi toon välja ka Liana Krossi panuse, kes on meie klubi sotsiaalmeedia ja kodulehe tööle pannud. Olen vaadanud ka teiste klubide toimetamisi selles valdkonnas ja siin kindlasti on EGCC parim.

Mis mulle eriti korda läks?

Projektil nimega Tiim EGCC oli ainult üks eesmärk: olla Eesti edukaim golfiklubi. Projekti edukust saab mõõta ainult klubidevahelistel meistrivõistlustel. 2021 ja eriti 2022 oli megaedukad.

Patt oleks nuriseda ka 2023. aasta kohta, kuigi medalisadu oli natukene tagasihoidlikum, kui oleksin soovinud ja lootnud. Usun, et ettevalmistuse taha ei jäänud midagi, aga teinekord on spordis vajalik see x–faktor, millest sel aastal jäi natukene puudu. Pluss ka osade võtmemängijate eemalejäämine seoses vigastuste ja rahvusvahelistel turniiridel osalemisega. Lõpptulemusena saime kolme aasta jooksul kaheteistkümnest võimalikust kuldmedalist kokku viis kulda, viis hõbedat ja ühe pronksi. Klassikuid tsiteerides tuleks öelda, et „pole paha“.

Kirsiks tordil oli 2023. aasta kaptenite finaali võit. See oli ainukene trofee, mis oli veel kollektsioonist puudu. Eriti magusaks tegi võidu just see, et sain võita oma parimat sõpra, kes juhtumisi on Niitvälja Golfiklubi kapten. Sellel võistlusel jäigi meil kolme aasta saldoks sõbralik viik 1,5:1,5.

Kas kaptenil jäi midagi kripeldama?

Rain ja Robert Uusküla
Rain koos poja Robert Uuskülaga
Foto: Kadri Palta (EGL)

Üks selline suur heategevusvõistlus võiks meie klubis ikkagi olla, mille tulud suunaks EGCC noorte arengusse. Erinevatel põhjustel jäi see idee teostamata, aga midagi peab jääma ka tulevasele kaptenile organiseerida, mõelda ja ellu viia.

Hinge kriibib ka 2021. aasta klubidevaheliste meistrivõistluste võimalik kuldmedal meeste klassis, kus kohtuniku eksimuse tõttu meid ühes matšis diskvalifitseeriti. Kuigi hiljem tunnistati, et kohtunik tegi meie kahjuks vale otsuse. Fakt on, et saime hõbemedalid, aga …

Eriline tänu hea koostöö eest

Rain Uusküla ja Hanno Kross
Kapten Rain Uusküla ja EGCC juhataja Hanno Kross 2023. hooaja lõpupeol
Foto: Ivo Kraus

Eks neid inimesi, keda soovin tänada, on väga palju. Toon välja need nimed klubist, kellega kolme aasta jooksul on enim suhtlust olnud:

  • Reine Vaher – on alati olnud abiks, kui miskit vaja. Minu hinnangul tõeline EGCC klubi perenaine, kes alati teeb ära, mis lubab.
  • Peep Tammemäe – kutsusin Peebu 2021. aastal appi tiim EGCC-d üles ehitama. Meil mõlemal on judoka taust ja täielik usaldus teineteise vastu. Tagantjärele võib öelda, et kõik sujus väga hästi ja koos Peebuga oli hea seda teekonda käia.
  • Hanno Kross – koostöö on olnud väga hea ja praktiliselt kõik asjad, mis olen klubilt spordi edendamise jaoks küsinud, olen ka saanud. Ma saan täielikult aru, et iga kord pole olnud lihtne leida vahendeid, aga lõppkokkuvõttes on ta kõik organiseerinud. Tagantjärele võib ka nentida seda, et meil pole olnud ühtegi vaidlust, koostöö on sujunud spordimehelikult. Ja eriti hea meel on selle üle, et Hanno võttis kuulda ja oli nõus tegema väljakualast koostööd Niitväljaga. 2023. aasta väljaku kvaliteet oli mitte ainult minu, vaid ka teiste klubiliikmete poolest korraliku edasimineku teinud.

Kolm soovitust Uuskülalt Uussalule

Jaen Uussalu ja Rain Uusküla
Tulevane kapten Jaen Uussalu ja viimaseid kuid ametis kapten Rain Uusküla
Foto: Ivo Kraus

Enne, kui kutsun uue kapteni Jaen Uussalu end ja oma mõtteid tutvustama, edastan omalt poolt paar mõtet. Reine palus mul ja teistel kaptenitel anda uuele kaptenile kolm omapoolset soovitust. Siin minu soovitused:

  • Tiim EGCC. Kapten peab looma oma tiimile turvatunde, kuna see tagab lojaalsuse, kõrge motivatsiooni, hea koostöö ja tugevad sportlikud tulemused. Tiim EGCC ei ole ainult hooaja projekt, vaid tiimiga tuleb sidet hoida läbi kommunikatsiooni ja ühiste tegevuste ka väljaspool hooaega.
  • Kapten ja klubi. Kapten on kapten 24/7. Ise peab olema alati eeskujuks.
  • EGCC. Probleemid ei ole lihtsalt probleemid, vaid võimalused midagi paremaks muuta. Kui näed, et miski ei toimi, siis paku oma abi ja kogemust, et asju paremaks saada. Eesmärk: olla parim golfiklubi maailmas. “Little things + little things + little things = great results”.

Kokkuvõtteks

Kapten Rain Uusküla koos EGCC koondisega ja kapten Joel Rothberg Niitvälja koondisega
Kaptenite finaal 2023: alati üliäge ja sõbralik võistlus heade sõpradega Niitväljalt

Mul on hea meel, et sain olla EGCC kapten perioodil 2021–2023. Need kolm aastat on olnud ägedad: täis õnnestumisi, positiivseid emotsioone, uusi kontakte ja kuhjaga väärt kogemusi. Jah, minu “kapteni periood” oli võib–olla liiga palju spordile orienteeritud ja fun’i oli vähem, aga nii see oli läbi minu silmade ja mõtete ning läheb sellisena ka EGCC ajalukku.

Järgmised kolm aastat on klubil uus kapten, uued mõtted, visioonid ja eesmärgid. Ma usun, et uuel kaptenil on siit hea asjad üle võtta. Klubi ja tiim EGCC on väga heas seisus, siit saab ainult veel paremaks minna!”

Rain Uusküla
EGCC kapten 2021–2023