Tagasihoidlikkus on kahtlemata voorus. Kuid just selle vooruse “süül” on meil läinud pea kaks kuud, et kaamera ette saada üks tagasihoidlik härra, kes pärjati sel kevadel Eesti Olümpiakomitee teenetemärgiga. Nimelt toimus 26. mail Paide Muusika- ja Teatrimajas kümnes Eesti Spordi Kongress, kus tunnustati neid, kes on panustanud Eesti olümpia- ja spordiliikumise arendamisesse. Golfi edendamise eest sai tänavu EOK kõrgeima tunnustuse Rein Auväärt.

Kes veel ei ole PGA Pro Rein Auväärtiga tuttav, siis just tema on Eesti ainus kõige kõrgema ehk seitsmenda tasemega golfitreener ja EOK golfitreenerite kutsekomisjoni esimees. Vitaalsusega teeb Eesti golfi grand old man silmad ette ka poole noorematele kolleegidele. Nii võib Reinu pea iga päev näha Estonian Golf & Country Clubis kas golfidemosid, eratunde või green card’i kursuseid läbi viimas, aga ka marshal’iautoga väljakutel mängutempol silma peal hoidmas.

Estonian Golf & Country Clubi jaoks pole Rein lihtsalt kolleeg, kel on omanimeline parklakoht ja kelle sõna maksab nii koosolekul kui väljakul. „Meil on väga hea meel, et Rein on Estonian Golf & Country Clubi algusaegadest saadik aktiivselt golfi ja golfimängijaid arendanud. Reinu 1970-80. aastate kogemus tipptasemel suusatreenerina on andnud talle ka võimaluse golfitreenerina näha laiemat pilti. Ta ei piirdu treeneritööga, mida ta 79-aastasena tänaseni naudib. Eesti golfitreenerite kutsekvalifikatsiooni esimehena on ta innustajaks ja mentoriks nendele noortele, kes soovivad golfitreeneri elukutset omandada,” tõi AS EGCC juhatuse esimees Hanno Kross välja Reinu rolli Eesti golfimaastikul.

“Oleme EGCC-s uhked, et olümpiakomitee Reinu tunnustab. Kuid eriti tore on näha Reinu pea iga päev meie golfiväljakutel oma teadmisi järgmistele põlvkondadele edasi andmas. Ka kõik mängijad, kes Reinuga kokku puutuvad, saavad golfiteadmisi juurde ja seetõttu saavad rohkem golfi veelgi rohkem nautida,” lisas Kross.

Kui küsisime Reinu käest, mis talle sülle sadanud au tähendab, võttis mees muiates hetke mõtlemiseks. “Eks nende aumärkidega on nii nagu mu üks sõber ütles, et siga tahab sügamist ja inimene vajab kiitmist. Olen elus nii ühte kui teist asja teinud, aga mitte kunagi ma ei ole tahtnud teha midagi üle jala. Ja võibolla just seetõttu nüüd minu tegemised tõmmatigi üheks aumärgiks kokku,” rääkis Rein, kes pole veel plaani pidanud, kuidas tunnustuse saamist tähistada.

“Võibolla oli tütar Kairi rõõmsam tunnustuse üle ja ütles välja, et olen olnud tubli. Ja naisel oli ka hea meel, et mind ikka tähele pannakse,” jagas Rein lähedaste arvamusi. Teenetemärk ja kaante vahele sätitud aukiri asuvad elutoas kamina serval, kus muu hulgas seisavad kõrvuti Eesti Spordiseltsi Kalevi ja Lõuna-Austraalia spordi alaliidu (SAA) auliikme rinnamärgid.

Eesti golfi tulevikku näeb Rein ikka positiivses valguses. “Vundament peab olema selge, ega me ei saa kohe jõuda maailma tippu. Kui soovime tippe, siis peab meeles pidama, et golfimäng väljakul on ainult üks osa treeningust. Vajalik on vormis hoida kogu keha, et 18 rada edukalt vastu pidada,” arutles Rein golfi kui tippspordi üle.

Rääkides aga tavalistest golfimängijatest paneb Rein südamele, et golfis oluline on aru saada, mis on golfi eesmärk. “Golf on harrastus,” rõhutas Rein, kellele teebki rõõmu see, kui inimene harrastab golfimängu ja pole sealjuures “vägivaldne”. Vägivalla all peab Rein silmas nii sihitut golfikepiga vehkimist kui lärmakat ja mühaklikku käitumist väljakul.

Kui golfimäng kõrvale jätta, pakub Reinule rahulolu igat masti tegutsemine. “Ma ei ole passija. Mind teeb rõõmsaks iga tegevus, kasvõi koduaias enda püütud kala suitsutamine,” sõnas Rein lõpetuseks.

Soovime Reinule palju õnne ja kuhjaga jaksu tegutsemiseks!