Cristofer Herman-

Märtsikuus naasis Estonian Golf & Country Clubi ridadesse pro Cristofer Herman, kes asus tööle Jõelähtme Golfiakadeemia golfitreenerina. “Cristofer toob klubisse kirge ning tal on teadmised, kuidas leida mängijates üles energia ja potentsiaal. Ta oskab mängijaid kuulata ja leida viise, et neid arendada,” lausus akadeemia juht Peter Holmberg, kes märkas Cristoferi häid külgi üheskoos Rae Golfis töötades.

Estonian Golf & Country Clubi kauaaegsetele klubiliikmetele ei vaja Cristofer ilmselt tutvustamist, sest noormehe golfimängija karjäär tipnes 2017. aastal EGCC klubimeistri tiitliga nii löögi- kui rajamängus. “Golfiga tegin algust 14-aastaselt, kui isa mind range’ile kaasa kutsus. Piisas ainult mõnest löögist, et sütitada minus kirg mängu vastu. Sealt edasi pühendasin loendamatuid tunde, et saada paremaks. Golfimäng neelas minu,” rääkis Cristofer vaimustunult oma esimest sammudest golfimängijana. Kuigi hiljem viis tee rohelistele väljakule aina harvem, ei kadunud golfikirg ülikooliõpingute ajal ega ka panganduses leiba teenides.

Paar aastat pärast ülikooli lõpetamist alustas Cristofer UK-s õpinguid, et saada kätte PGA Pro kutsetunnistus. “Praegu olen vormistamas oma viimaseid kirjalikke töid,” lisas Cristofer, kel on taskus Eesti golfitreenerite neljas tase. Kindlasti saab Cristofer väärt nõuandeid ka PGA Pro Martin Olssonilt, kes on Jõelähtme Golfiakadeemia treenerite mentor ja eliitgrupi treener, ning Eesti ainsalt seitsmenda kategooria golfitreenerilt PGA Pro Rein Auväärtilt.

“Treenerina on minu jaoks tähtis, et treenitav lahkuks tunnist tundega, et ta on saanud midagi kasulikku ja nüüd teab, millele on vaja tähelepanu pöörata. On eriti hea, kui trenni tõttu tekib treenitaval suur isu iseseisvalt harjutada. Trenn peab olema õpetlik ja motiveeriv. Nõnda tunnen, et olen läbi viinud hea tunni ja olen suutnud kliendile pakkuda väärtust, mida ta minult ootab,” valgustas Cristofer treeneriksolemise ja golfitundide ülesehituse tagamaid.

Jõelähtme Golfiakadeemia tunniplaanis on grupitreeninguid igale tasemele. Loodud on turvaline ja hea keskkond, et üheskoos golfimängus paremaks saada. “Golfimänguga alustades piisab ka mõnest sõbrast, kes saab näpunäiteid jagada. Kui aga satud hätta, siis kutsu abi. Ja kui soovid lihtsamat ja kiiremat edasiminekut, siis mine pro juurde trenni. Parim viis, kuidas hirme ületada ja oskuseid arendada, on tulla grupitrenni. Trennides saame lahata kõike, mida golf hõlmab,” selgitab Cristofer, kes tänu golfile hindab kõrgelt nii töökust kui kannatlikkust.

Kellele grupitreeningud tunduvad hirmutavad või on õige tehnika sootuks meelest läinud, sobivad ka eratreeningud. “Iga inimene õpib omas tempos ja tuleb tundi eri ootusega. Minu eesmärk on mõista treenitava soove ja leida viis, kuidas neid soove realiseerida,” julgustab Cristofer omaette pusijaid. “Muud pole vaja: tee üks vapper samm ja pane end treeningule kirja.”

Sel hooajal leiavad esimesed Green Cardi kursused aset 8.–9. aprillil. Laupäeval tuleks golfi algõppeks varuda neli tundi ning pühapäeval kulmineerub tihe golfipäev mentoriga neljal rajal värskeid oskusi proovile pannes. “Minu silmis peab üks hea Green Cardi kursus hõlmama tibake kõike. Peab olema nii teoreetiline kui praktiline baas ning neid teadmisi omandades ei tohi ära unustada ka sotsiaalset tegevust. Kuid eelkõige peab kursus peab olema lõbus ja hariv,” räägib Cristofer Herman algajate kursustest, mis saavad sel hooajal uue näo.

Ka Jõelähtmes toimuvad lastetreeningud on loodud uutele põhimõtetele. “Meie lastetreeningute eesmärgid sõltuvad vanusest ja tasemest, kuid üldjoones on suurem eesmärk aidata kaasa lapse füüsilisele ja sotsiaalsele arengule läbi golfimängu. Treeningud ei piirdu tehnikatrenniga, vaid arendavad last kompleksselt. Golfi mängides sirgub lapsest eeskujulik noor kodanik, kes lisaks palli löömisele oskab väärtustada ausust, viisakust ja palju muud eluks olulist. Lisaks on meil palju ideid, kuidas kõnetada ka saavutussportlaseid. Nendest plaanidest kuulete õige pea,” lubab Cristofer.

Kui golfis põimuvad hobi ja elukutse, siis võib tunduda, et sinna kõrvale muid huvisid ei mahu. Õnneks ei pea see Cristoferi puhul paika. “Kõige uuem hobi, mis minu ellu saabus, on padel. Kasvõi korra nädalas üritame oma sõpruspundiga sinna klaaspuuri palli peksma minna,” mainib Cristofer, kes üritab oma nappi vaba aega ikkagi aktiivsete tegevustega sisustada. Tubased tegevused jäävad siiski varsti sügist ootama, sest sees säriseb ootus Jõelähtmes tööga pihta hakata ja kõigiga kohtuda. “Mul on hea meel EGCC-s tagasi olla. Loodetavasti näeme 9. aprillil Links Mastersil,” sõnas Cristofer Herman lõpetuseks.

Tere tulemast koju, Cristofer!