Eelmise aasta suvel tehtud otsus alustada 2023. hooajal golfiõppe korraldamisega on jõudnud olulise tähiseni. “Jaanuaris liitus Estonian Golf & Country Clubi “võistkonnaga” Peter Holmberg, kes siiani töötas Rae Golfi Akadeemia juhina. Peteri ülesanne on Estonian Golf & Country Clubi golfiakadeemia taas üles ehitada, et nii noortel tippu pürgijatel kui meiesugustel oleks võimalik ennast arendada ja golfimängus paremaks saada,” ütles AS EGCC juhatuse esimees Hanno Kross.

Rootsi-norra päritolu Peterit ootab ees ambitsioonikas ülesanne, kuid tal on varuks tugev rahvusvaheline sporditaust ja aasta jagu kogemusi Eesti golfimaastikult. «Ma näen, et olen ringiga taas algusesse jõudnud,» lausus Peter, kes jõudis isa käekõrval esmakordselt golfiväljakule 9-aastaselt. Noore lootustandva golfarina said tal vahetult enne suurde mängu jõudmist tulemused tähtsamaks kui golfimängu nautimine. Paraku kadus mõneks ajaks ära tunne väikest valget palli auku ajada. Asemele tuli Ameerika jalgpall, kus ta jõudis Norra eliitmeeskonna peatreeneriks. Peter on ka töötanud nii Euroopa kui Norra suurimates võistluskunstide klubides tegevjuhina. «Mu isa töötas Rootsi spordiliidus ja jalgpalliliidus ning olen tema käest saanud palju kogemusi nii juhtimis- kui organisatsiooni struktuuri ülesehituse kohta. EGCC-sse jõudes tundub, et kõik pusletükid on läinud õigesse kohta ja saan nautida seda, mis nüüd ees ootab,» lisas ta.

Eesti golfi tugevusena toob Peter esile võimalust kiireks arenguks, mis saab juhtuda siis, kui klubid hakkavad tegutsema ühiste eesmärkide nimel. «Eestis on palju andekaid mängijaid, kuid kogemustega treenereid nende arendamiseks napib. Ma ei näe, et ükski klubi oleks piisavalt suur, et viia tippmängija European Tourile. Seetõttu peame ühiselt tegutsema,» rääkis Peter. Plaanis on Jõelähtme Golfiakadeemias luua kõikidele avatud õhkkond, mis hõlbustab treenerite suhtlemist ja kogemuste vahetamist. Lisaks jätkata ka Rae Golfis alustatud koolitusprogrammidega, kus oma teadmisi jagavad Rootsi tunnustatud golfitreenerid ning kutsuda meeskonda European Touri kogemusega pro.

Veel on vara nimesid ja kuupäevi välja hõigata, sest nädalajagu uues ametis olnud Peteri sõnul on esmasteks sammudeks numbrites tuhnida ja välja selgitada kellele, mida ja mis mahus pakkuda saab. See ei tähenda, et fookus on vaid tulevastel tippudel, akadeemiaga on oodatud liituma olenemata tasemest nii klubiliikmed kui uued mängijad. “Mida kõrgem on klubiliikme HCPI, seda suurem on risk on teda kaotada. Skandinaavia klubides läbiviidud uuringud on näidanud, et 27 on see HCPI maagiline number, milleni mängija võiks jõuda. Siis saab juba ise edasi areneda ja niiviisi golfi juurde jääda. Seetõttu on oluline aidata mängijatel igal aastal veidi paremaks saada, et hoida pikemas perspektiivis klubi stabiilsena,» sõnas Peter, kelle jaoks on akadeemia hästitoimiva golfiklubi üks alustalasid.

Aga mida golf Peteri jaoks tähendab? «Golf võib olla lõbus mäng sõpradega, aga võib olla ka mäng, kus pead suutma väga kiiresti unustada. See on nagu emotsioonide karussell. Kui peaksin valima vaid ühe asja, mida golf on mulle õpetanud, siis see on alandlikkus. Golf lööb sind nii või teisiti käpuli, vahe on selles, kuidas sa pärast püsti tõused,» ütles Peter, kes muu hulgas mõlgutab peas mõtet teha comeback’i Senior Touril. “Akadeemia juhina soovin näha, kuidas lapsed läbi naeru ja nalja arenevad nii mängijate kui inimestena,» lisas ta.

Muul ajal hoiab Peter oma meeled ärksana mitmete hobidega tegeledes, nimelt on ta kirglik sukelduja ning koerte agility koolitaja ja kohtunik. Oma aja võtab ka eestlannast kihlatuga maja ehitamine ning eesti keele õppimine, mis on tema jaoks ei rohkem ega vähem kui seitsmes võõrkeel. «Armastan keeli ja olen hariduselt, lisaks teistele ainetele, ka rootsi keele õpetaja, kuid eesti keel on minu jaoks väga raske. Ma saan aru rohkem, kui ma räägin, ja jään jänni sellega, millist lõppu pean kasutama. Aga ma armastan väljakutseid, seega palun varuge kannatust ja rääkige minuga eesti keeles,» sõnas Peter, kes lubab anda endast parima, et lõpetada eesti keele A2-taseme kursus ja teha algust B1-kursusega.

Hooaja alguseni on veel paar kuud ning Hanno Krossi sõnul toimub hiljemalt märtsis Peteriga kohtumisõhtu, kuhu on oodatud kõik huvilised. Tunniplaanid ja Green Cardi kursuste ajad selguvad veebruarikuu jooksul.