Võistluse toetaja Da Vinci “tagasihoidlik” auhinnalaud

20. septembril mängisime Eestis esmakordselt Irish Rumble’i võistkondlikku võistlust, kus võistluspinge kasvas iga tunni järel. Võistluse ajalugu algab augusti keskel ja tänu Covid19 pea tõstmisele. Vaadates septembrikuu broneeringuid ja suurte välisgruppide annulleerimisi mõtlesime allakirjutanu ja EGCC golfirestorani pidaja Rain Uuskülaga, kuidas sügisel täita väljakut ja klubihoonet. Kohalik mängija on tagasi kontoris, mänguringe jääb vähemaks ja välismängija viiruse leviku tõttu Eestisse ei tule …

Rain tegi ettepaneku korraldada liikmetele mõni nauditav võistkondlik võistlus ja tuletas mulle meelde formaati, mida ma talle eelmisel aastal tutvustasin. Ma ise olen välismaal elus kaks korda mänginud Irish Rumble’i võistlust ja formaadiga väga rahule jäänud. See on mõnus nauditav mäng, kus esimesel tunnil on tutvumisperiood mängukaaslastega, teisel tunnil saab ennast soojaks mängida ja katsetada ning kolmandal tunnil juba tõsiselt tiimile abiks olla. Neljandal tunnil tuleb üksteist võistkonnas tõsiselt toetada, et kõikidel mäng õnnestuks ja mõistus emotsioonidest võitu saaks.

Kuidas Irish Rumble’ist sai Estonian Rumble

Loomulikult kirjutasin ilma kontrollimata valmis juhendi, kuhu sai mälu järgi kirja võistluse formaat. HCP-löögimänguna mängime selliselt, et:

  • radadelt 1–5 läheb arvesse üks parim tulemus raja kohta võistkonnas,
  • radadel 6–10 läheb arvesse kaks parimat tulemust,
  • 11–15 radadel juba kolm parimat tulemust ja
  • viimasel 3 rajal kõikide võistkonnaliikmete tulemus.

Alles hiljem, kui juhend oli juba avalik ja võistlejaid mõnikümmened registreerunud, kontrollisin üle ja nägin, et klassikalises mõttes Irish Rumble’it mängitakse pigem punktimänguna ja formaadis 6-6-5-1. On erinevaid variatsioone, aga kõik need on punktimängud.

Lühidalt, sellist täpset formaati, mida me septembrikuu kolmandal pühapäeval EGCCs mängisime, polegi olemas. See andis meile võimaluse ristida mängitud formaat ametlikult ESTONIAN RUMBLE’iks! Maailma üle 600-aastane golfiajalugu sai EGCC ja Da Vinci koostöö tulemusel nüüd lisa 🙂

Punktimängus on oma eelis (väiksemad vahed lõpus), aga ebaõnnestumisel saab kaotada vaid mõne punkti. HCP-löögimängus on Estonian Rumble’i formaadis võimalik viimastel radadel oluliselt rohkem kaotada ja sellega naturaalselt pulsile mõned lisalöögid juurde anda.

Põnevust jagus viimaste radadeni

Läheme nüüd tulemuste juurde, mis olid väga intrigeerivad. Väga hästi alustasid mitu tiimi. Näiteks võistkond Mitt / Üksvärav / Kangert / Villomann ja Laine / Laine / Luks / Laine, kes olid pärast viite esimest rada mõlemad mänginud juba -7!

Järgmisel viiel rajal, kus läksid juba kaks parimat tulemust raja kohta kirja, tegid parima tulemuse naiste-flight Uuemõis / Pihlak / Luur / Esken, kes mängisid välja uskumatu -9! Tomingas / Vilberg / Kuusemets / Kätt tegid ka edetabelis märkimisväärse tõusu ja said tulemuseks -7. Radadel 11–15 jätkasid oma suurepärast esitust meie naised -7’ga, ühe löögi vähem mängisid kolm võistkonda.

Kolmel viimasel rajal, kus kõikide tiimiliikmete tulemused läksid arvesse, tegi suurepärase tulemuse -5 võistkond Mäelt / Haavel / Haavel / Aavisto. Tiim Raassalu / Kotka / Uussalu / Okk mängisid samuti väga hea -3. Kui lõpupoole vaadata, siis neid, kes oluliselt üle raja pari mängisid, oli üle poolte võistkondadest. Viimast kolme rada kõrvutades oli parima ja tagasihoidlikuma tulemuse vahe kokku suisa 19 lööki (-5 vs +14).

Aga golfimängus mõni üksik hästi mängitud rada ei tähenda midagi, küll aga tähendab mõni üksik halvasti mängitud rada võistlusel auhinnaliste kohtade poole võimalust kaugelt vaid vaadata, mitte auhinnalauale läheneda. Siin soovingi enda poolt tänada väga Da Vincit, kes korraldas EGCC-s auhinnalaua, milliseid ei näe maailmas tihti.

Võitjatiimi sai kirja -17

Võitjad: Kairi Luur, Anneli Esken, Anu Uuemõis ja Monica Pihlak

Võidukarikad noppisid auhinnalaualt meie naised koosseisus Anu Uuemõis, Monica Pihlak, Anneli Esken ja Kairi Luur tulemusega -17! Võidukõnes mainis võistkond võistkonnakaaslaste olulist toetust ning abi alates kepivalikust lõpetades suuna võtmisega, mis tavavõistlusel, kus mängitakse individuaalselt, on ju keelatud. Võistkondlikus formaadis on tähtis võistkonnaliikmete parim esitus, kaaslaste toetus ja sellega said golfiajaloo maailma esimesel Estonian Rumble’i võistlusel kõige paremini hakkama just meie klubi naised!

Õnnitleme kõiki võistlejaid

Teise koha karikad läksid võistkonnale koosseisus Reigo Tomingas, Reimo Vilberg, Jaak Kuusemets ja Tõnu Kätt, kes läbisid 18 rada kokku tulemusega -14. Autasustamisel olid kohal neljast kolm ning küsimusele :”Mille taha võit jäi?” mainiti loomulikult, et: “Selle neljanda!”

Kolmandaks tõusid suurepärase viimase kolme raja tulemusega võistkond Allan Raassalu, Taavi Kotka, Jaen Uussalu ja Ando Okk, kokku mängisid nemad -13. Vaadates tulemusi, siis kolmanda koha võistkond ebaõnnestus just radadel 6-10, kui mängisid välja vaid raja par’id ja olid sellega kokkuvõttes alles 26st võitskonnast 24ndad …

Õnnitleme kõiki võistlejaid, kellel oli võimalus pühapäeval ilusat ilma ja head golfi nautida olenemata tulemusest. Oli õnnestunud päev – saime lisaks uuele formaadile ka mõistliku aja jooksul tulemused tabelisse, mis oli omaette mitmetunnine taustatöö, mille juures soovin tänada meie võistluse juures vabatahtlikku Diori ning Caddiemasteris Reinet. Oli tugev võistkonnatöö ka väljaspool golfiradu, et võistlus õnnestuks.

Täname Rain Uusküla ja Da Vincit

Ning lõpetuseks. Veel kord suur tänu Rain Uuskülale ja Da Vinci perele, kes panustasid klubivõistlusesse tugevalt nii oma aja kui muuga, et liikmetel ja külalistel jääks suve viimasest nädalavahetusest kena mälestus.

Korraldasime võistlust esimest korda, aga teame juba, et traditsioon on loodud. Võite julgelt enda 2021. aasta kalendrisse kirja panna 26. septembri, mil teistkordselt mängime Estonian Rumble’i võistlust EGCCs. Mine sa tea, äkki kusagil maailmas juba tehakse Eesti nimelist golfivõistlust veel!

Kirja pani Hanno “Estonian Rumble” Kross