Reedel, 16. septembril toimus Niitväljal üheteistkümnendat korda Estonian Golf & Country Clubi ja Niitvälja Golfiklubi kaptenite finaal, mis jäi esimest korda viiki. Tulemus EGCC skoori ei parandanud, seni peetud kümnest võistlusest on võidetud neli.

EGCC võistkond selgus 15. juulil peetud Captain’s Challange’i tulemuste põhjal, finaali formaatideks oli match-play ja foursome. Finaalvõistlusest annab põhjaliku ülevaate EGCC kapten Rain Uusküla.

“EGCC tiim valmistus selleks võistluseks tehes prooviringe nii Jõelähtmes kui päev varem ka Niitvälja väljakul. Koostasin treeningringid selliselt, et meie staažikamad mängijad saaksid juhendada neid, kes mängivad match-play’d ja foursome’i esimest korda. Üldiselt võib öelda, et jõudsime end kenasti ette valmistada ja olime võistluseks valmis. 

Niitvälja väljak oli väga heas korras ja ka ilmataat halastas, ilm oli enamjaolt kuiv ja tuul nõrk. Nagu traditsiooniks on saanud, mängivad kaptenid ja klubi juhtkond oma mängu esimesena. Siis on ca 30-minutiline vahe ja alustavad single match-play paarid, seejärel foursome’d.

Kaptenite ja juhtkonna võistlus algas väga tasavägiselt ja oli seda kuni viimase löögini. Meie mängisime formaati, et igal rajal läks arvesse võistkonna parim tulemus. Niitvälja võistkonnas olid kapten Joel Rothberg ja klubi juhataja Aivar Riimets ning meie võistkonnas lisaks minule võistluste korraldaja Peep Tammemäe. Esmakordselt jäi see matš viiki. Kamba peale tehti kokku kümme birdie‘t, viis EGCC ja viis Niitvälja poolt. Niitvälja kapten Joel mängis 73 lööki. Mina tegin kollastelt oma elu parima ringi ja sain tulemuseks raja pari ehk 72 lööki. Otsustava viigitulemuse tõi 18. rajal ca 11-meetrine birdie-putt, mis läks sisse. Nii jäi tulemuseks A/S ja algas tõeline võistlus.

Single match-play‘ga alustas meie poolt Lauri Kiviloo. Kahjuks Lauri mäng ei sujunud nii hästi kui ta oleks soovinud ja vastane Rainer Boberg oli seekord parem. Seejärel mängis meie poolelt Katre Kõvask Kristina Kuzmenokiga. See oli ülitasavägine heitlus, kuid Katrel õnnestus 18. rajal EGCC tiimi võiduarve avada. Seega, seis 1:1. EGCC ekskapten Heinu Klaas mängis Argo Uudmäe vastu väga head golfi ja tõi meile vajalikud võidupunktid. Järgmisena astus esmakordselt EGCC eest võistlustulle Irina Nõlvak, kes oli küll selleks võistluseks palju trenni teinud, aga siiski kaotas heale Niitvälja mängijale Kadi-Riin Vähejausile. Seis oli taas viigis 2:2. Usun, et Irina sai siit hoolimata kaotusest väga hea kogemuse. Kahjuks kaotas Tiit Pikpoomile eelviimasel rajal ka Marko Kilk ja seis Niitvälja kasuks 3:2.

Foursome’i võidupunktid tõid selle aasta klubidevahelise Eesti meistrivõistluste võitjad Monica Pihlak ja Anu Uuemõis. Nad juhtisid Kristel Ulla ja Kairi Rätsepa ees vahepeal päris suurelt, aga mäng läks siiski viimasele rajale, kus meie võistkond oli kindlam ja seis 3:3. Pärast seda läksid Sirje Aaviksoo ja Margarita Ross vastamisi Rael Tavaste ja Kristi Vohlaga. Niitvälja nooremad naised juhtisid vahepeal päris suurelt, kuid meie kogenumad daamid said ka vaikselt oma mängu käima ja tasavägine heitlus kestis viimase rajani. Meil oli võimalus viigistada, aga seekord olid Niitvälja naised paremad ja asusid juhtima 4:3.

Järgmisesse foursome’i kuulusid meie poolt Raido Raamat ja Taavi Truusa ning vastastiimi Gert Holland ja Kaido Peterson. Niitvälja mehed mängisid suhteliselt eksimatut golfi ja meie tiim pidi vastu võtma kaotuse. Seis EGCC kahjuks 5:3. Eelviimase matši Sander Halgeri ja Artur Aunapuga suutsid Taivo Epner ja Vello Kahro võita, seis 5:4.

Enne viimast matši, kus astusid meie poole pealt vastamisi Vahur Sikaste–Jüri Ross Timothy Michael Palmeri–Mikk Pääruga, oli kõik veel lahtine. Vastased väärisid teineteist igati ja enne viimast rada oli seis viigis. 18. rajal õnnestusid mõlema tiimi avalöögid. Niitvälja sai teise löögiga griinile, lipust ca 15 meetrit, Jüri lõi griinist natukene vasakule, lipust ca 11–12 meetrit. Vastane puttas esimesena ja jättis puti lühikeseks, umbes 3–4 meetrit lipust. Meie poolt läks lööma Vahur Sikaste, kes pidi chippama ja chippas sisse birdie! Matši võit EGCC-le ja seis 5:5.

Juhend ütleb, et kui matšid jäävad viiki, saab otsustavaks kaptenite mängu tulemus. Kuna see oli ka lõppenud viigiga, siis esmakordselt jäigi võistlus viiki ja karika peale lähevad mõlema võistkonna nimed. Oli palju emotsioone ja arutelusid, et mida peaks tegema. Selleks, et järgmistel aastatel tulemus enam viiki ei saaks jääda, otsustasid kaptenid 2023. aasta juhendit täiendada. Edaspidi hakkab kehtima sama reegel, mis Ryder Cupi puhul: kui matšide ja kaptenite mäng jääb viiki, tuleb võitjaks see võistkond, kes on eelmise aasta võitja. 

Kaptenite finaali teine tähtis osa jätkus sõbralikult restoranis Pull, räägiti palju golfijuttu ja nauditi häid sööke-jooke.”

2012. aastal EGCC kapteni Heinu Klaasi ja Niitvälja Golfiklubi kapteni Erko Tähe poolt loodud kaptenite finaal leiab 2023. aastal aset Jõelähtmes. EGCC tänab kapten Rain Uusküla ja finaliste põneva matši eest ning loodab, et saame näha sama hoogsat võistlusindu ka 25. septembril Estonian Rumble’il ja 1.–2. oktoobril EGCC Links Championshipil.