Riina Vettus Prantsusmaal Le Golf National väljakul 2017 septembris
Foto: Hanno Kross

Meie hea klubiliige Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloogiaosakonna juhataja Riina Vettus kirjutab klubiliikmetele COVID-19 ehk koroonaviiruse mõjust kehale ja südamele ning paneb “südamele”, et golfarid, kes on viiruse läbi põdenud, võtaksid taastumiseks aega ja ei kiirustaks kohe suurte koormustega harjutama, et vältida pikaajalisi probleeme. 

Hea golfisõber!

11. märts 2020 tunnistas WHO SARS-CoV-2/COVID-19 globaalseks pandeemiaks. Kahjuks on maailm lukus olnud nüüdseks juba terve aasta ja ilmselt keeruline olukord jätkub veel mõnda aega. COVID-19 pandeemiat puudutavat infot on palju: erinevaid arve haigestunute, hospitaliseeritute, vaktsineeritute ja ka koroonale kaotatud elude kohta saame igapäevaselt teleri ja meedia vahendusel piisavalt. Hing ihkab ka positiivseid emotsioone ja saabunud ilusad kevadilmad kutsuvad taas õue sportima.

Käesolev kiri on mõeldud Sulle lugemiseks, hea golfisõber, kes Sa vaatamata sellele, et oled hoolikalt käsi pesnud ja maski kandnud, siiski haigestusid COVID-19-sse. Kuigi Sa oled tänaseks paranenud, tasuks enne täistuuridel sportima hakkamist oma enesetunnet veidi hinnata.

Kas oled märganud, et füüsilise koormuse taluvus ei ole endine ja hingeldad liikumisel? Või tunned sageli südamekloppimist ja väsid kiiresti? Äge covidinfektsioon kestab tavaliselt neli nädalat peale esmaste haigustunnuste teket.

Peale ägedat haigestumist kestma jäävaid sümptome kutsutakse nn long covid’iks. Seda terminit kasutatakse kirjeldamaks COVID-19 pikaleveninud haigestumise efektideks. Kõige sagedasemad pikaaegsed sümptomid on väsimus, seedetrakti probleemid, mentaalsed probleemid, unehäired, häirunud kopsufunktsioon ja nn COVIDi “brain fog“. Ja täheldatud on, et ka kergelt covidit põdenud inimestel võivad esineda eelpoolnimetatud sümptomid. Long COVID’i sümptome kirjeldatakse kõigis vanuserühmades, ka lastel. Seega vaatamata haiguse kergele kulule, võivad veel pikkadeks kuudeks jääda normaalset elu segama mitmed tervisprobleemid.

Erinevate uuringute andmetel on 8% covidit põdenud haigetel diagnoositud südamekahjustust. Ja need on olnud varasemalt terved, ilma eelneva südamehaigusteta inimesed. 2020. aasta septembris avaldati Ohio Ülikooli 26 noore covidit põdenud sportlase andmed. Kõik nad olid eelmisel kevadel haigust põdenud tagasihoidlikke sümptomitega.

Neljal neist esines kolm kuud hiljem südame magnetuuringul müokardiidile (südamelihase põletikule) iseloomulik leid. Sellistel muutustel võivad olla fataalsed tagajärjed, eriti füüsilise koormusega seotult. American College of Cardiology on selliseks puhuks koostanud algoritmi “return to play“, mida arst peaks arvestama, enne kui patsiendi taas sportima lubab.

Seega kutsun Sind kriitiliselt hindama oma tervist peale covidist paranemist ja jätkuvate terviseprobleemide korral nõu pidama oma perearstiga, kes vajadusel uuringud saab korraldada.

Viimasel nädalal on positiivseid uudiseid seoses haigestumise vähenemise/haiglaravi vajavate patsientide vähenemise osas. Vaatamata sellele on normaalse elu taastumiseni veel pikk tee minna.

Ära siis unusta, et kui tuled golfireisilt, siis 10 päevane isolatsiooninõue kehtib ka Sinule:

  • haigena jää karantiini
  • lähikontaktsena 10 päeva isolatsiooni
  • kanna maski

Ja lase end kindlasti vaktsineerida, kui selleks võimalus avaneb.

Ilusat suve ja edukat golfihooaega soovides,

Riina Vettus
kardioloog (golfist vabal ajal)